Zarganul, este un peste marin apreciat pentru aspectul sau deosebit si carnea sa gustoasa.Zarganul are un corp lung si subtire, asemanator cu un ac sau o sageata, motiv pentru care este adesea numit si „peste ac”. Zarganul este intalnit in apele marine din Atlanticul de Nord-Est, Marea Mediterana si Marea Neagra. Carnea de zargan este apreciata pentru textura sa ferma si gustul placut. Este folosita in diverse preparate culinare, fiind prajit, la gratar sau gatit in alte moduri. Zarganul prajit este o delicatesa apreciata in multe regiuni de coasta, datorita gustului sau distinct si texturii carnii. Ingrediente: Zargan 2 buc Malai Sare fina Ulei Lamaie
Mod de preparare: Se curata pestele apoi se spala bine sub jet de apa rece. Se scurge de apa si se usuca pe un prosop de hârtie. Se taie pestele in patru bucati.
Se pune malaiul intr-o farfurie adanca si se adauga sare fina. Se amesteca malaiul cu sarea.
Se tavaleste pestele prin malai ca sa fie bine acoperit. Intr-o tigaie se incalzeste uleiul la foc mediu. Cand uleiul este fierbinte se pune pestele in tigaie.
Se prajeste pestele aproximativ 4-5 minute pe fiecare parte, sau pana cand devine auriu si crocant.
Se serveste pestele cald, stropit cu suc de lamaie, cu mamaliga si mujdei de usturoi.