Varza calita este un preparat traditional romanesc si poate fi descrisa ca fiind o mancare reconfortanta si preparata in special în sezonul rece. Acest preparat consta în varza taiata fin sau julienne, calita impreuna cu ceapa si alte ingrediente, precum rosii si usturoi. Calirea varzei permite legumei sa-si elibereze sucul si sa-si intensifice aromele, rezultand intr-un gust bogat si plin de savoare. Ingrediente: Varza proaspata 2 kg Coaste afumate 300 g Costita afumata 300 g Ardei kapia 2 buc Ceapa 1 buc Rosii 2 buc Suc de rosii 500 ml Sare de lamaie 1 lingurita Sare mare 2 linguri Sare fina 1 lingurita Piper 1 lingurita Cimbru 1 lingurita Ulei, apa, marar
Mod de preparare: Varza se toaca marunt si se preaca cu sare mare si putina sare de lamaie.
Se calesc coastele si costita afumata in ulei pentru cateva minute.
Se adauga ceapa tocata marunt si se calesc impreuna pentru 3 minute.
Se adauga adauga ardeiul kapia tocat marunt si rosiile decojite si tocate. Se calesc toate pentru inca 3 minute.
Varza se stoarce de zeama si se adauga treptat in cratita.
Se amesteca si se mai adauga varza.
Se acopera cratita cu capac si se lasa la foc mic sa fiarba pentru 10 minute si pe urma se adauga sucul de rosii, sare, piper, cimbru si apa.
Se lasa sa fiarba la foc mic cu cratita acoperita pentru 30 minute.
Se amesteca in cratita din cand in cand pentru ca sa nu se prinda de fund.
Se adauga mararul taiat fin si se da cratita la cuptor pentru 30 minute la 200 grade.