varza calita la cuptor

Vezi reteta video:

Varza calita este un preparat traditional romanesc si poate fi descrisa ca fiind o mancare reconfortanta si preparata in special în sezonul rece. Acest preparat consta în varza taiata fin sau julienne, calita impreuna cu ceapa si alte ingrediente, precum rosii si usturoi. Calirea varzei permite legumei sa-si elibereze sucul si sa-si intensifice aromele, rezultand intr-un gust bogat si plin de savoare.
Ingrediente:
Varza proaspata 2 kg
Coaste afumate 300 g
Costita afumata 300 g
Ardei kapia 2 buc
Ceapa 1 buc
Rosii 2 buc
Suc de rosii 500 ml
Sare de lamaie 1 lingurita
Sare mare 2 linguri
Sare fina 1 lingurita
Piper 1 lingurita
Cimbru 1 lingurita
Ulei, apa, marar

Mod de preparare:
Varza se toaca marunt si se preaca cu sare mare si putina sare de lamaie.

Se calesc coastele si costita afumata in ulei pentru cateva minute.

Se adauga ceapa tocata marunt si se calesc impreuna pentru 3 minute.

Se adauga adauga ardeiul kapia tocat marunt si rosiile decojite si tocate. Se calesc toate pentru inca 3 minute.

Varza se stoarce de zeama si se adauga treptat in cratita.

Se amesteca si se mai adauga varza.

Se acopera cratita cu capac si se lasa la foc mic sa fiarba pentru 10 minute si pe urma se adauga sucul de rosii, sare, piper, cimbru si apa. 

Se lasa sa fiarba la foc mic cu cratita acoperita pentru 30 minute.

Se amesteca in cratita din cand in cand pentru ca sa nu se prinda de fund.

Se adauga mararul taiat fin si se da cratita la cuptor pentru 30 minute la 200 grade.

Se serveste cu mamaliga si ardei iute.

Pofta buna!

Loading