cozonac cu mac

Vezi reteta video:

Cozonacul cu mac este un desert traditional pufos si aromat, preparat dintr-un aluat dulce dospit, umplut generos cu o crema fina de mac macinat, lapte si zahar. La coacere, capata o crusta aurie si lucioasa, iar interiorul ramane moale si parfumat. Umplutura de mac adauga o textura usor crocanta si un gust bogat, usor dulce-amarui, care se imbina perfect cu aroma de vanilie, lamaie sau rom din aluat. Este un preparat nelipsit de pe mesele de sdarbatoare.

Ingrediente pentru 2 cozonaci:
Faina 1 kg
Drojdie 50 g
Oua 5 buc
Lapte 350 ml
Zahar 300 g
Unt 125 g
Zahar vanilat 2 plic
Esenta de rom 1 lingurita
Sare 1 lingurita
Ulei 30 ml
Coaja rasa de la ½ lamaie

Ingrediente pentru umplutura (1 cozonac):
Mac 250 g
Lapte 170 ml
Zahar 150 g

Mod de preparare:
Se tin toate ingredinentele la temperatura camerei cu o zi inainte. Faina se cerne si se pune in vasul pentru framantat. Se pregateste maiaua din drojdie astfel: se piseaza drojdia cu furculita si se amesteca pana devine lichida. Se adauga treptat 1 lingura de zahar, 2 linguri lapte cald si 2 linguri faina. Se lasa sa creasca intr-un loc cald, pana cand isi dubleaza volumul. 

Se freaca 4 galbenusuri cu 100 g  zahar si un pic de sare, pana nu se mai simte zaharul.

Se freaca 125 g unt cu 100 g zahar si cu 1 lingurita esenta rom.

Se amesteca pe foc 350 ml lapte cu 50 g zahar.

Se face o scobitura in faina, se pune maiaua, galbenusurile cu zaharul, untul frecat cu zahar, 50 g zahar, coaja rasa de lamaie, 1 ou intreg, ½ lingurita sare fina, zahar vanilat.

Se amesteca pana se incorporeaza toata faina. Se adauga treptat laptele caldut cu zahar.

Se pune cate un pic de ulei pana cand se incorporeaza in aluat. Se framanta pana se obtine un aluat omogen, ce se desprinde usor de pe maini si este elastic.

Se unge vasul cu ulei si se lasa aluatul la dospit la loc cald pana isi dubleaza volumul.

Dupa ce aluatul a crescut, se imparte in doua bucati egale. Fiecare bucata se mai imparte iar in doua bucati.

Umplutura din mac (pentru un cozonac): se pune laptele la fiert cu zaharul sa se topeasca.

Cand da in clocot, se opreste focul si se adauga macul macinat. 

Se amesteca bine si se lasa la racit. 

Se pune ulei pe masa si pe maini si se intind doua foi groase de 1 cm. Se pune umplutura de mac peste foi.

Se ruleaza si se impletesc.

Se pune in tava de cozonac, unsa cu unt si se lasa la dospit cam 30 minute. Cozonacii nu se lasa sa creasca prea mult in forma inainte de a-i pune la cuptor. Daca au crescut pana la marginea formei, se ung si se baga la cuptor, unde mai cresc atat cat trebuie. Se unge cozonacul cu galbenus de ou si se presara zahar. Se introduce in cuptorul preincalzit la 170 grade pentru 50 min, pana se rumeneste deasupra.

Dupa ce se scot din cuptor se tin la cald, nu se trec la rece. Se pastreaza in totdeauana inveliti intr-o panza, hartia ii usuca.

Pofta buna!

Loading